Famatuzsálemek a Vértes északi előterében – könyvbemutató

Írta: Márku Mónika

A JAMK Népház Úti Fiókkönyvtárában az Ünnepi Könyvhét keretében június 14-én délután Riezing Norbert: Famatuzsálemek a Vértes északi előterében című könyvbemutatóját hallgattuk meg. A csekély létszám ellenére egy nagyon érdekes előadásnak lehettünk szem- és fültanúi. Nász János kollégánk felvezetését követően a szerző művének keletkezéséről mesélt. Megtudtuk, hogy Norbert várgesztesi révén már gyermekkorától a természet közelségében él(t), már kisgyermekként elvarázsolták a hatalmas fák, az erdő miliője. Innen eredeztethető, hogy felnőve erdőmérnöknek tanult, s gyermeki rajongása az erdők, fák iránt továbbra is megmaradt, csak tudományosabb szintre lépett. Bemutatott könyvét közel kilenc évig írta, GPS pontossággal meghatározva a benne szereplő fák lelőhelyét.

Számos érdekes dolgot tudtunk meg előadásából. Ilyen volt például, hogy a Gerecse valójában a Vértes, hogy nem a legnagyobb fák a legrégebbiek, hogy mennyire bonyolult meghatározni egy fa életkorát, hogy hogyan változott az erdőgazdálkodás az elmúlt közel hetven évben, és hogy NÁLUNK van a Kárpát-medence egyik fafajának a legmagasabb példánya.

Bevallom, én kicsit tartottam attól, hogy egy számomra érthetetlen, tudományos előadást fogok majd hallani. Várakozásomat azonban teljesen felülmúlta, félelmemet eloszlatta a péntek délutáni könyv-bemutató. Az előadás annyira élvezetes volt, hogy végeztével kedvem lett volna kifutni a szomszédos Ligetbe, hogy megöleljek egy-két fát!

Riezing Norbert ezen kötetével egy hiánypótló munkát alkotott, amit mindenkinek ajánlok szíves figyelmébe!

Fotó: ifj. Gyüszi László

Leave a Reply