Rangos elismerés ifj. Gyüszi Lászlónak

Írta: Márku Mónika

A Zsidó Kultúra Európai Napja (szeptember 3.) alkalmából a Komáromi Zsidó Hitközség (Szlovákia, Komarno) 2019. szeptember 1-jén a régió zsidó közösségei érdekében kifejtett munkája elismeréseként Kehila díjban részesítette ifj. Gyüszi Lászlót, a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettesét. Ezt a díjat olyan nem zsidó személyek kapják 2006 óta, akik sokat tesznek/tettek a régióban a felekezetek közötti párbeszéd elősegítéséért és a holokauszt kutatásáért.

A díjátadón a következő laudáció hangzott el (eredeti szöveggel):

„ifj. Gyüszi László, a Tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese  – Tata zsidóságának történetét több évtizeden keresztül eredményesen kutatta, rendszerezte, könyvtári kiadványokban megjelentette. A helyi zsidóság történetével foglalkozó konferenciákon mindig értékes előadásokkal gazdagította azok színvonalát. A Goldberger Alapítvány és a Tatai Önkormányzat kezdeményezésére 2014-ben megvalósult a Tatai Izraelita temető rekonstrukciója. Kutatásaival, tanulmányaival, előadásaival hozzájárult ahhoz, hogy a tatai Kálvária domb tövében, geológiai, természetvédelmi terület mellett ismét az ország egyik legszebb izraelita temetője legyen. Neki köszönhető, hogy a József Attila Megyei és Városi Könyvtár és a Szenes Hanna Magyar Izraeli Baráti Egyesület között jó és tartalmas az együttműködés. Lelkiismeretes, odaadó munkájának köszönhetően a megyei zsidóság múltját sok ember számára megismerhetővé tette.

A Kehila-díjra a Szenes Hanna Magyar Izraeli Baráti Egyesület jelölte ifj. Gyüszi Lászlót.”

A József Attila Megyei és Városi Könyvtár egész kollektívája nevében szívből gratulálunk ifj. Gyüszi László igazgatóhelyettes úrnak!

Leave a Reply