Tatabánya az első világháborúban – könyvbemutató a levéltárban

Írta: Sári Aliz. A fotókat Somogyi Csilla készítette

2019. november 4-én, Tatabánya Megyei Jogú Város Városi Levéltárának ’56-os emléktermében került sor az intézmény legújabb kiadványának bemutatójára.

Az időzítés nem volt véletlen. 1918. november 3-án történt meg a padovai fegyverszünet aláírása, mely november 4-én délután 3 órakor lépett hatályba; ezzel emléket állítva az első világháború hőseinek.

A kötet borítóján levő kép egy első világháborús tatabányai emlékművet ábrázol, melyet Ligeti Miklós alkotott. A szobor a Liget Parkban található a Gőzfürdő melletti területen. Bár az elesettekről emlékezik meg az alkotás, Ligeti gyermekeket és egy fiatal felnőttet is kombinált az emlékműhöz. Ezáltal egy önmagán túlmutató értelmezést közvetít: az elesett katonák feleségeiket és gyermekeiket hagyták hátra, akiknek életkörülményeik még nehezebbé váltak. Az emlékművet 1926-ban adták át. A homokkőből készült névtáblákon 64 név szerepelt. Sajnálatos módon az időjárás viszontagságait a névtáblák nem állták ki teljes mértékben, így a 2006-os felújítást követően már csak 60 nevet tudtak rekonstruálni.

A kiadvány összesen 6 tanulmányt foglal magába, melyeket kivétel nélkül a Városi Levéltár volt – és jelenlegi munkatársai állítottak össze. Hiánypótló műről van szó, mely Tatabánya eddig ismert történetét kiegészíti. Első kézből tapasztalhatjuk meg, hogy a háború nem csak egy bizonyos területre koncentrálódik, hanem eljut akár a legapróbb helyekre is, nem kevesebb kínt és szenvedést hozva magával. Családokat csonkolt meg, illetve szakított szét, emberek váltak nincstelenné egyik percről a másikra, vagy éppen hadifogságba estek. Így került Magyarországra például a tatabányai születésű Csernoviczki Éva olimpiai cselgáncsozó nagypapája is.

B. Stenge Csaba és Macher Péter

A kötetben megjelent tanulmányok:

  • Macher Péter: Az első 20 esztendő – A Magyar Általános Kőszénbánya Rt. története a tatabányai bányanyitástól az első világháború végéig, 1896-1918
  • Bognár István: Népfelkelő bányász alakulatok Tatabányán a MÁK Rt.nél az első világháborúban
  • B. Stenge Csaba: Statárium Tatabányán 1917 májusában
  • B. Stenge Csaba: Tatabánya mint hátország – Az elődközségek mindennapjai az első világháborúban
  • Somogyi Csilla: Felsőgallai közigazgatási iktatókönyvek első világháborúhoz köthető bejegyzései, 1914-1918
  • B. Stenge Csaba: Tatabánya hősi halottai az első világháborúban

A tanulmánykötetet gyorsan szétkapkodták, már a könyvbemutatón is csak 1-2 darabot tudtak felajánlani. Szerencsére azonban a könyv elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárból, ezért minden érdeklődő elolvashatja.

B. Stenge Csaba és Csernoviczki Éva

 

 

 

Leave a Reply