Könyvajánló: A történelmi Komárom-Esztergom megye mai települései

Nemrég a megyei főjegyző kérésére kutatást végeztem a megye címeréről. Dr. Veres Zoltánt tájékoztattam a címertani részletekről, az 1990 utáni ezzel kapcsolatos jogalkotásról. Az itt található megye-címer leírás medvét jelez Komárom vármegye címerében. Jelképről van szó, ráadásul több mint 400 évre biztosan visszavezethető a címer története. A jelenlegi leírás szerint állat támad a vitézre. Valószínűleg ez a megfelelő leírás, mert eredetileg ebről szólt a „történet.” Reméljük, nem lesz belőle vita az állatvédőkkel.

Ez a mű a történeti Komárom és Esztergom vármegyékhez tartozó települések címereinek képeit tartalmazza, leírások nélkül. De feltünteti a túlparti községek esetében a mai hova tartozást: pl: ország: Szlovákia, kerület, járás, turisztikai régió, települési rang (pl. község), polgármester neve. Megadja a település irányító számát és a körzeti telefon hívószámát. Egy-egy jellemző fotó kíséretében láthatók a települési címerek. Külön szerepelnek a ma Szlovákiához-, és külön a ma Magyarországhoz tartozó településről szóló fenti séma szerinti leírások. A volt Komárom vármegye Duna bal parti települései 48 db (+önállóságukat elvesztett települések-, ill. puszták. A mai Magyarország területén fekvő, volt Komárom vármegyei települések száma 40 db. Itt is kiegészül a lista a közigazgatási önállóságukat elvesztett-, illetve szórvány települések felsorolásával.) Volt Esztergom vármegyei települések, Duna bal partján 23 db-, a mai Magyarország területén lévő-, volt Esztergom vármegyei községek száma 24 db.

Ez az adattár elég kevés történeti ismertet ad, mivel nem szerepelnek a címerek leírásai, sem történelmi összefoglalók. Inkább praktikus jellege emelendő ki. Sajnos nem kaptunk belőle köteles példányt, de majd letöltjük a modern formában megőrzendő-, digitális gyűjteményünkbe.

https://mek.oszk.hu/16500/16531/16531.pdf

A TÖRTÉNELMI KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYE MAI TELEPÜLÉSEI, ÖSSZERENDEZTE: Vasi Ferenc Zoltán, 2015 Kivitelező: KETTŐSPONT NYOMDA ÉS KIADÓ, TATA

Leave a Reply