Múltbanéző – 2021. február

Tatabánya város történetének tényei, évfordulói

(válogatás)

2021. február

70 éve történt

1951.

Megalakult a Tatabányai Volán Sportegyesület.

Megnyílt Tatabányán az első nyilvános városi könyvtár, amely 1952-től – a Tatai Körzeti Könyvtárral történt összevonás után József Attila megyei Könyvtárként– 2011-től József Attila Megyei-és Városi Könyvtár ként működött tovább.

Megalakult a Magyar Vöröskereszt Komárom Megyei Szervezete.

Megalakult a Szakszervezetek Komárom Megyei Tanácsa, amely a rendszerváltásig működött.

60 éve történt

1961. február 25. Átadták az építők a XV./a akna szállító aknáját. Az akkor 20 millió forintba került beruházás kétéves munka eredménye. Az akna termelése a szállítóakna üzemelésével napi tíz vagonnal nőtt.

50 éve történt

1970-71 között felújították a tűzoltó laktanya épületét.

A Tatabányai Állami Tűzoltóságot 1949. október 1.-én hozták létre. A volt Ságvári E. u. 18. sz. alatt 1953-ban felépült a Tatabányai- Tűzrendészeti Osztályparancsnokság akkori új laktanyája. Ezt követően költözött a parancsnokság a bányamentő állomás épületéből ide. 1995. június 23.-án közgyűlési határozattal hivatásos önkormányzati tűzoltóságot alapítottak honatyáink, Tatabánya Város Hivatásos Önkormányzati Tűzoltósága elnevezéssel, az állami szerepvállalás csökkenése miatt.

1998. október 14. –én szintén a Ságvári úton ismét felavatták-, immár a Megyei és Városi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság felújított épületét.

2001. december 14. Új edzőtermet alakítottak ki az ekkor már katasztrófavédelem néven ma is működő intézmény épületében.

40 éve történt

1981. február 10. Tatabánya- Kertvárosban új ABC áruház nyílt a Tatabányai Szénbányák, a Városi Tanács és a Generál Kereskedelmi Vállalat közös beruházásaként. A rendszerváltás után az élelmiszer kiskereskedelmi üzleteket döntően a SPAR nemzetközi üzletlánc vásárolta meg.

30 éve történt

1991. február legvégén, március 1.-én befejeződött Nagyegyházán a bauxittermelés is. „Élt alig 15 évet.”

A Nagyegyházi Bányaüzem építése 1976. szeptember 21-én az F-l akna, november 16-án a V-l akna tereprendezésével kezdődött meg .

20 éve történt

A megyei napilap, a 24 óra hasábjain Ötéves a SUOFTEC Kft. címmel cikket jelentetett meg Robert H. Bouskill vezérigazgató. 2001. február 7. 6.l

Ebben többek között ezt írta: „A SUOFTEC Kft. tökéletes példája a magyar munkaerő elkötelezettségének, amelyen keresztül képesek voltunk jelentős gazdasági fejlődést elérni Magyarországon.”

Az üzem alapkövét 1995. november 10.-én tették le, melyről a másnapi megyei újság „Ipartörténeti alapkő került a helyére” címmel vezércikkben tudósított.

Minden bizonnyal nem volt zsurnalisztikai túlzás, hiszen két évvel később 1997. október 10.-én Göncz Árpád akkori köztársasági elnök avatta fel az elkészült gyárat. A Suoftec Könnyűfémtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. beruházásaként Tatabányán, az Búzavirág utcai ipari parkban elkészült a világ egyik legnagyobb keréktárcsagyára. A beruházás megkezdésekor Magyarország legnagyobb zöldmezős beruházása volt.

2011. júliusa óta tulajdonos váltás miatt a Suoftec Könnyűfémtermék Gyártó és Forgalmazó Kft. Otto Fuchs Hungary Kft. néven működik tovább ma is, hasonló profillal.

10 éve történt

2011. február 23. Új gyorsétterem, Burger King nyílt a vértesszőlősi autópálya-lehajtónál, az 1994. december 16.-án megnyitott első Mc Donalds étterem konkurenciájaként.

Ezen a területen, Tatabánya határában az első ilyen jellegű beruházás 1984. április 2-án történt, amikor a Skála Sztráda felépítette nyolcezer négyzetméteres áruházát .

1994. október 6. A volt Skála Sztráda területén a Kaiser’s és az OBI nyitott áruházat.

2004. szeptember 30.A volt Oázis Sttrandfürdő helyén-, a Győri úton nyitott üzletetet az OBI barkács áruház, tíz évvel a Vértesszőlős határában épített és azóta ott megszüntetett áruház helyett. A volt Kaiser’s élelmiszerüzlet helyén ma hasonló profillal CBA üzemel.

Összeállította: Dr. Horváth Géza

Leave a Reply