Múltbanéző – 2021. június

Tatabánya város történetének tényei, évfordulói
(válogatás)

2021. június

 

70 éve történt

Megalakult a Magyar Vöröskereszt Komárom Megyei Szervezete.

60 éve történt

1961-ben    nyílt meg a Bányász Körzeti Könyvtár. Megalakult a kertvárosi Bányász Művelődési Otthon, funkcióját ténylegesen 1964-től töltötte be. A rendszerváltásig a Tatabányai Szénbányák Vállalat Szakszervezeti Bizottsága üzemeltetésében működött Kertvárosban. A rendszerváltást követően városrészi művelődési házként a Vértes Agorája keretében működik.

50 éve történt

Dolgozók Lapja 1971. június 2.

„Országos bányamentő konferencia Tatabányán.

::: A hazai szén-, érc- és bauxitbányászat képviselői első ízben tartanak országos jellegű konferenciát, hogy kicseréljék tapasztalataikat és ismertessék a bányamentés legújabb módszereit. …a szénbányák vezetői erkölcsi kötelességüknek érzik, hogy erejükhöz mérten állandóan fejlesszék, korszerűsítsék a bányamentő állomást” – mondotta megnyitójában Gál István vezérigazgató….” A konferencia részvevőinek a tatabányai mentők gyakorlati bemutatókat rendeztek. A szakemberek ezeken megismerkedtek a mintaszerűen felszerelt tatabányai mentőállomás új riasztó és mentő berendezéseivel, korszerű segédeszközeivel.”

1911-ben hozták létre a tatabányai bányamentő állomást, melyhez tűzoltó állomás is tartozott.

1960 A bányavállalaton belül önálló szervezeti egységgé fejlesztették a Központi Bányamentő-állomást, amelyet a dolgozók biztonsága és egészsége érdekében igen korszerű biztonságtechnikai és ergonómiai eszközökkel láttak el.

„A Tatabányai Központi Bányamentő Állomás 100 éves fennállása során számos, több ember életét követelő katasztrófát megélt. Bányásztársaik, vagy a nemzeti vagyon mentése közben 9 bányamentő vesztette életét. Emléküket az állomáson márványtábla őrzi.

Összességében – ha mérleget kellene vonnunk – az elmúlt 100 évben 348 bányászt mentettünk ki élve, 579 főt, sajnos elhunytan. Ez önmagában dicséri bányamentőink heorikus, önfeláldozó munkáját.”–írja közéleti oldalán Petricsek József okleveles bányamérnök.

40 éve történt

1981. június 3. Megindult a Nagyegyházi Bányaüzem termelése.

1976. szeptember 21-én az F-l akna, november 16-án az V-l akna tereprendezésével kezdődött meg a Nagyegyházi Bányaüzem építése.

1981. június 24. A Tatabányai Szénbányák Vállalat nagyegyházi bányaüzemében megkezdte a termelést az első széles homlokú frontfejtés. Az üzem avatásán párt- és állami vezetők mellett részt vettek mindazok, akik az eocén-program keretében épülő bányaüzemben az új bányáért dolgoztak.

1982. február 8. Marjai József a Minisztertanács elnökhelyettese, Kapolyi László ipari minisztériumi államtitkár és Kovács László, a Bányaipari Dolgozók Szakszervezete főtitkára kíséretében a Tatabányai Szénbányákhoz látogatott. A látogatás során beszámoló hangzott el az eocén-program megvalósításáról, a bányaépítés – elsősorban a mányi bányaüzem haladásáról.

1985-ben megindult a külszíni bauxittermelés Nagyegyházán.

1987-től a Tatabányai Szénbányák – neve Tatabányai Bányák Vállalatra változott, mivel egyes telepein nemcsak szenet, hanem bauxitot is bányásztak, ezek kiemelkedő szerepet kaptak az Eocén programban.

1989. december 31. Befejeződött a széntermelés a Nagyegyházi Bányaüzemben. A bauxit kitermelése 1991 márciusában ért véget.

30 éve történt

1991. június 7. E napon ünnepélyes névadó keretében vette fel Tatabánya- Kertvárosban a volt Sziklai Sándor Általános Iskola Kölcsey Ferenc nevét.

1991. június 21. Bolyai János nevét vette fel a Tatabánya- kertvárosi volt Tóth-Bucsoki István Általános Iskola.

20 éve történt

2001.  június 21. Felavatták az FCI elektronikai cég (1999-) új tatabányai gyárát.

2012. december 12. A Delphi Connection Systems Hungary Kft. vásárolta meg az FCI-t. A csaknem ezer főt foglalkoztató tatabányai cég eddig FCI Connectors Hungary Kft. néven működött, a tulajdonosváltást követően Delphi Connection Systems Hungary Kft. lett a neve.

10 éve történt

2011. június 21.  Chung Ha Suh, Dél-Korea magyarországi nagykövete, Baek Hwang, a Samsung Chemical Magyarország Kft. vezérigazgatója és 150 meghívott vendég jelenlétében adták át a Samsung Chemical Magyarország Kft. új üzemcsarnokát a Tatabányai Ipari Parkban. A nemzetközi nagyvállalat Mexikó és Kína után épített új gyárat hazánkban, amelyben a laptopokhoz és a monitorházak előállításához szükséges műanyag alapanyagok gyártására rendezkedtek be.

Összeállította: Dr. Horváth Géza

Leave a Reply