Rólunk

Ezt a webhelyet a tatabányai József Attila Megyei és Városi Könyvtár szerkeszti és üzemelteti.

Helyismereti gyűjteményünk a megyénk gazdaságáról, társadalmáról, földrajzáról, kulturális és művészeti életéről szóló tudományos és ismeretterjesztő könyveket, tanulmányokat, és sajtóanyagot, valamint a megyében született vagy élt, tevékenykedett jeles személyek műveit, illetve a róluk szóló irodalmat, és a megye nyomdáiban készült dokumentumokat tartalmazza. Mintegy 8 ezer egységet foglal magába, aminek döntő többsége könyv, kisebb része térkép, kézirat, szakdolgozat, illetve disszertáció, és időszaki sajtótermék. Ez az állományrész csak helyben használható, kölcsönözni nem lehet belőle.

 A helyismereti könyvállományról évente gyarapodási jegyzéket készítünk. Ez magában foglalja a megyében működő nyomdák és kiadók által megjelentetett és állományunkba a kötelespéldány-szolgáltatás révén bekerült műveket is.

A könyveken túl feltárjuk az országos és a megyei sajtó Komárom-Esztergom megyét érintő cikkeit. Jelenleg közel 500 lapot, folyóiratot figyelünk.

Az 1945-1989 közötti időszak anyaga megjelent kötet alakban: Komárom megye a sajtóban 1-7. kötet címmel.

Az 1993-94 illetve az 1995-99 közötti évek anyaga a TEXTAR adatbázisban érhető el könyvtárunkban. 2000-től integrált könyvtári rendszerben, TEXTLIB adatbázisban már online is hozzáférhetők a megyénkről szóló kurrens cikkek címleiratai.  A kurrens sajtóanyagban való saját kereséshez kattintson ide: Online katalógusunk.

Ebből az anyagból havi leválogatást is készítünk Megyénkről írták címmel. Ez az összeállítás az országos napilapokban és folyóiratokban megjelent, megyénkre vonatkozó cikkanyagot összegzi.

A helytörténettel foglalkozók munkáját segíti az évente kiadott Évfordulónaptár is. Ez a megyében született, élt, vagy munkásságával a megyéhez kötődő személyek életrajzi adatait tartalmazza.


A kiemelt kép 2017. október 7-én készült a “Jó szerencsét!” várostörténeti könyv bemutatóján. A képen Bencsik János, ifj. Gyüszi László és dr. Horváth Géza látható.